Fijnstof meten

Geluidshinder, rookoverlast, als je elkaar als buren in de weg zit, is het lastig.
De veroorzaker zal het probleem bagatelliseren; degene die overlast heeft verlangt naar erkenning en oplossing van het probleem.
Een eerste stap naar oplossing van het probleem kan zijn het probleem te objectiveren.
Tegelijk moeten we de effectiviteit van deze weg ook niet overschatten.

Bijvoorbeeld de cijfers over de door mensen te weeg gebrachte klimaatverandering zijn onomstotelijk, maar er zijn nog  hele volksstammen die  klimaatwetenschap afdoen als een hobby van oververhitte vakidioten. Of wat te denken van het (mee)roken. Ondanks tientallen jaren obstructie door de tabaksindustrie zijn de medische consequenties onomstreden, maar zie je nog schoolpleinen vol rokende jongeren en wordt via sluikreclame in films en op internet weer getracht roken cool te maken.

Fijnstofmetingen zijn echter wel vaak aanleiding voor gemeenten en andere overheden aanleiding om stappen te zetten omdat zij door internationale regelgeving daartoe verplicht zijn.
Maar er is nog een reden om metingen nuttig te vinden.
Je hoort wel schokkende cijfers over de gevolgen van fijnstof, maar de getroffenen blijven onzichtbaar. Het is belangrijk om het probleem concreet te maken. In Berg en Dal wordt er relatief weinig fijnstof in de atmosfeer gebracht door lokaal verkeer (OudeKleefseaan). Er is mogelijk ook  lichte vervuiling door de kolencentrale in Nijmegen.
Maar wie regelmatig door de buurt loopt zal moeten erkennen dat de ergste vervuilingsbron de houtkachels zijn.

Bron

Er zijn gelegenheidstokers en mensen die hout als primaire warmtebron willen stoken.
Dat is een onderscheid. Maar er is ook een onderscheid tussen hoe goed mensen stoken. Ik wil geen namen noemen. Maar er is een stoker , die redelijk wat stookt, maar  bij wie het haast nooit walmt en stokers bij wie het standaard, dus ongeveer altijd walmt. Dat zijn mensen die een te grote kachel, die het vuur eerst flink opstoken en het daarna dempen, waardoor er onvolledige verbranding plaatsvindt.

Waarnemen

Je kunt overdag  walm  waarnemen door een gelige verkleuring van de rook; hoe donkerder hoe smeriger. Je kunt het ook goed ruiken, als je een goede neus hebt (rokers ruiken en proeven bijvoorbeeld slecht). Als je houtrook ruikt weet je je ook dat je het inademt. Hoe kwalijk dat is, weet je niet. Maar hoeveel fijnstof deeltjes  er zijn kun je meten met een fijnstof meter.
Hier vind je informatie over zo'n meter. De Dylos is eigenlijk ideaal voor thuisgebruik.
In deze video wordt goed uitgelegd hoe ie werkt.
Hij is duur voor zo'n apparaat.  In de VS kost ie de helft. Kan iemand hem voor me meenemen? Ik zou het toejuichen om als buurt dit apparaat aan te schaffen en het te laten circuleren onder mensen die regelmatig last hebben van de kachels. en hen metingen te laten doen op die overlast momenten. maar ook op momenten dat er niet gestookt wordt zodat de verschillen aangetoond worden.

De cijfers in onderstaande afbeelding zijn gebaseerd op een Vlaams onderzoek. In Nederland wordt fijnstof bijna alleen gemeten in situaties waar men zich dient te houden aan Europese regelgeving wat betreft fijnstof-emissies door het verkeer.
Systematisch wijkgericht of lokaal onderzoek naar fijnstof uitstoot door houtstook moet hier nog van de grond komen.

Ook Milieudefensie richt zich in haar Luchtmetingscampagne van 2015 alleen op door verkeer veroorzaakte fijnstofmetingen.






5 comments:

  1. De DC1700 is dan ook wel meteen het duurste model van Dylos. Frusterend is dat de prijs die de EU importeur hanteert belachelijk hoog is t.o.v. de VS. Ik meen te herinneren dat deze prijs een jaar geleden ofzo, een stuk lager was.
    Amazon verstuurt het helaas niet naar de EU. Een optie is om het via adresforwarders te kopen, maar afhankelijk van de omvang van het pakket, kunnen er veel kosten bij komen.

    Onduidelijk is ook of de europese variant gewoon een VS model is met een extra transformator er bij om van 110v naar 230v te gaan, of dat het model intern anders is.
    Ook is er een risico als je het uit de vs bestelt en het apparaat kapot gaat. Op ebay zijn namelijk wel enkele refurbished exemplaren te vinden, wat het aannemelijk maakt dat deze apparaten gemakkelijk kapot kunnen gaan.

    Hier eentje van een tussenhandelaar op Amazon UK:
    http://www.amazon.co.uk/COMPACT-MEASUREMENT-AIRBORNE-PARTICULATE-POLLUTION/dp/B007OM7IA2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1430653303&sr=8-1&keywords=dylos

    Een andere optie is om te gaan voor alternatieven.

    De Tzoa is een kickstart project wat helaas de financiering niet haalde. Het eindproduct had heel mooi geweest: slechts iets van 100euro voor een draagbare fijnstofmeter die je om je nek kan hangen, en waarmee je met andere Tzoa gebruikers een online een kaart kan maken waar de meeste vervuiling is.
    Tzoa zoekt nog wel naar andere mogelijkheden om het project te financieren.

    Hier een soortgelijk product als Dylos:
    http://www.atal.nl/07-co2-metersluchtkwaliteit/55_fijnstof/AIR-PM25_fijnstof-monitor-25m-deeltjes-gekombineerd-met-temperatuur-en-rv.html
    Onduidelijk is alleen of deze onbekende merken of dezelfde kwaliteit leveren als Dylos. Ik heb het idee dat dergelijke producten met onbekende merken veelal in China worden geproduceerd.


    ReplyDelete
  2. Heel erg bedankt voor deze waardevolle informatie!!
    Zijn er mensen die ervaring hebben met de Air-PM 25?
    Ik vind het erg riskant een onbekend apparaat te kopen omdat de betrouwbaarheid van de apparatur beslissend is.

    ReplyDelete
  3. En wat ik ook nuttig vind aan de Dylos is dat je informatie kunt verwerken in overzichten die je kunt overzetten op je pc.

    ReplyDelete
  4. "Air-PM 2.5" is blijkbaar een label die Atal.nl er op heeft geplakt om er een eigen naampje aan te geven. De fabrikant is de Chinese Tongdy, een bedrijf dat elektronische meet- en regelinstrumenten maakt. http://www.alibaba.com/product-detail/2014-Hot-Selling-Dust-Monitoring_1972489308/showimage.html

    Het Belgische bedrijf Aeropure verkoopt dezelfde meter van Tongdy een stuk goedkoper, 158EUR: http://aeropure.be/aerocheck-pm2-5-fijnstof-monitor/
    Onder de naam:
    AeroCheck PM2.5
    Productref : G03-PM2.5-B300P

    Tzoa gaat op 19 mei een herstart van zijn draagbare inovatieve fijnstofmeter project lanceren. (Door de draagbare Tzoa kunnen gebruikers samen een wereld map in kaart brengen met de luchtvervuiling per gebied.) Tzoa zegt in een email van 13 mei:
    "We want to thank you for supporting us in our last campaign. We are extending a special price tier available to all of you for the first 24 hours of our launch on May 19th. This will get you a TZOA Enviro-Tracker for $99 as well as priority shipping."

    ReplyDelete
  5. TZOA Wearable Enviro-Tracker
    De Indiegogo pagina van deze crowdsourced air quality monitor is nu online:
    https://www.indiegogo.com/projects/tzoa-wearable-enviro-tracker

    Het verschil tussen de Tzoa en andere meters is dat met de Tzoa de gebruikers een wereldmap van luchtvervuiling kunnen opbouwen, en daarmee de wereld beter kunnen maken.

    ReplyDelete