Tuesday, March 24, 2015

Deel schone lucht met je buren!!

      Deel schone lucht met je buren!!   Overlast houtrook inventariseren


        Beste buurtgenoten,


        Wij hebben als gezin met zijn 3-en de afgelopen winter veel overlast gehad van houtrook.
        Er werd veel gestookt; ook op mistige en windstille dagen waarop de rook bleef hangen. Rook drong regelmatig onze huiskamer en slaapkamers binnen. Vaak was het niet mogelijk ons huis te luchten 's morgens of 's avonds laat, vanwege de vervuilde lucht en stank. Een houtbuitenkachel maakte op 'n avond dat we het gevoel kregen uitgerookt te worden; mijn vrouw heeft sindsdien last van geïrriteerde luchtwegen. Onze dochter heeft de afgelopen maanden twee antibioticumkuren gehad voor beginnende longontsteking; dat had met de griepgolf te maken, maar de slechte lucht hielp zeker niet.
        Ik heb me de afgelopen weken georiënteerd o.a. bij GG en GD, Brandweer, Longfonds en stichting Houtrookvrij . Het blijkt zowel in omvang als in zijn gevolgen om een onderschat maar ernstig probleem te gaan. Bewustwording ervan staat nog in de kinderschoenen. De weerstand wanneer je dit aankaart, lijkt veel op de problemen rond het aankaarten van de gezondheidsrisico's van (mee)roken. Houtstoken heeft onterecht een positief en zelfs duurzaam imago. In het vuur kijken is natuurlijk prachtig en samen rond een vuurtje is oergezellig. We hebben allemaal het gevoel dat we hier in het prachtige Berg en Dal 'buiten' wonen. Maar we leven natuurlijk toch in een gewone woonwijk en niet in een hutje op de hei.
        De rookuitstoot die door stokers veroorzaakt wordt, is dan ook problematisch geworden door hoe vaak (frequentie, hout als primaire warmtebron),  hoe (met walm stoken/onvolledige verbranding of onder ongunstige omstandigheden bijv. windstil, mist) en hoelang (ventilatieprobleem, toenemende  longwegirritatie). Houtrook is erg giftig: er zitten zeer kleine roetdeeltjes in, fijnstof, die tot ver in de longen kunnen dringen.  Informatie over de gezondheidsrisico's, die voor de stoker zelf en zijn gezin trouwens het grootst zijn op o.a. houtrook.nl en http://www.houtrookvrij.nl/

De GGD Groningen heeft recent een rapport gepubliceerd (download hier) dat de risico's van houtrook  en de problemen bij het bestrijden van overlast uitgebreid analyseert.

        Ik wil in deze oproep mensen vragen zich te melden die ook overlast van houtstook ervaren; dat kan geurhinder zijn maar ook ingegeven worden door zorg om je eigen gezondheid, zoals dat bij ons het geval is. Indien gewenst kan ik de klacht anoniem houden.
        Als we samen kunnen inventariseren, voor hoeveel mensen de houtrook problematisch is en hoe en wanneer; en wat voor oplossingen er zijn, kunnen we als buurt hier hopelijk samen uitkomen. Want dat is het mooie: we delen de lucht samen per buurt en hoeven niet naar de politiek, maar we kunnen het samen aanpakken.

Wil je een melding doen of meedoen of heb je ideeën om hier samen verder mee te komen, lucht je hart: schoneberglucht at gmail.com

Folder Longfonds: Verwarm je huis bewust en niet met hout http://houtrook.nl/wat-adem-ik-in-stop-met-stoken-op-hout/

Flyer St. Hourookvrij voorkant   achterkant


No comments:

Post a Comment